ponedeljek, 28. februar 2011

Zapisnik dnevnega reda 5. sestanka prevajalcev

Na voljo v ogled je zapisnik 5. sestanka prevajalcev.

Glavnina pogovora je tekla o srečanjih, ki bodo v marcu in aprilu. Največji poudarek pa je bil na srečanju prevajalcev odprte programske opreme, ki bo 3. marca ob 17.30 v Kiberpipi ter prevajalskem maratonu, ki bo 2. aprila ob 9.00 prav tako v Kiberpipi.

Prav tako pa je na voljo osnutek 6. srečanja prevajalcev, ki bo predvidoma 28. marca okoli 20. ure v naši klepetalnici. Če imate kakšne ideje, dopišite v osnutek.

sobota, 26. februar 2011

Izšla 46. številka revije Full Circle

Izšla je 46. številka revije Full Circle, ki je namenjena vsem, ki jih zanima operacijski sistem Ubuntu in ostale Linux rešitve.
Vsebuje različne članke in vodiče, ta mesec pa nam ponuja v branje sledeče:

- programiranje v Python
- ocena Boxee Box
- namestitev Mythbuntu
- LibreOffice
- Linux Lab
- najboljših 5 programov za kitariste
- Ubuntu Women
- igrice, mnenja, zgodbe, pisma bralcev...in še veliko več!

sreda, 23. februar 2011

Srečanje prevajalcev odprte programske opreme

V četrtek, 3. marca ob 17:30, vas Lugos vabi v Kiberpipo na srečanje vseh prevajalcev odprte programske opreme.

To pa ne pomeni, da bomo tam samo Ubuntujevci, ampak se ga bodo udeležili tudi prevajalci drugih prevajalskih skupin: KDE, GNOME, Firefox, OpenOffice, LibreOffice, Gimp, Translation Project, itd.

Pogovor bo tekel o trenutnem stanju v skupinah in raznih spremembah, kot sta pojav tabličnih računalnikov in Linux v državni upravi. Prav tako se bomo pogovarjali o načrtih za prihodnost in možnostih učinkovitega sodelovanja (pojmovnik, slovenjenje tipk).

Spoznali boste lahko tudi člane drugih prevajalskih skupin, jih povprašali o načinu dela, njihovih ciljih in se jim (po želji) tudi pridružili, ali pa jih le prosili za pomoč.

Zagotovo se bo razvila tudi zanimiva razprava, ki bo morda imela velik vpliv na naše prevajanje v prihodnosti, zato se srečanja nujno udeležite in povejte svoje mnenje!

Takšen dogodek je obenem idealen trenutek za vse nove prevajalce, ki bi se radi pridružili naši skupnosti.

Zato ne bodite sramežljivi in širite novico! Povejte sodelavcem v službi, sošolcem, sosedu, zaposlenim na poštem/bančnem okencu, dežurnemu telefonistu na 112, skratka vsem, ki bi jih to morda zanimalo.

Se vidimo 3. marca!

torek, 22. februar 2011

Odprta vrata državne uprave za odprto kodo

Danes je bila na slo-tech strani objavljena novica, da ima slovenska državna uprava namen uporabljati odprtokodne programske rešitve. Po poročanju naj bi država do konca leta 2015 uporabljala odprto kodo na 80% namiznih računalnikov. Čeprav se je slovenska uprava kar nekaj časa branila Linuxa in ostalih odprtokodnih rešitev, je sedaj prišla do sklepa, da je odprta koda cenejša.
Novice iz Nemčije niso bile kaj prida vzpodbudne, a upamo, da slovenskih uradnikov ne bo 'zmotila' ikona, ki je mogoče na drugem mestu. Navsezadnje ima več držav izredno pozitivne izkušnje z uporabo odprtokodne programske opreme, med njimi so tako švedske šole kot francoska žandarmerija.

Uporabniki Ubuntuja pa si želimo, da bo v naslednjih letih na marsikaterem državnem računalniku sijal tudi Ubuntujev logotip! ;)

nedelja, 20. februar 2011

Uvod v prevajanje v Launchpadu

Draga bodoča prevajalka, dragi bodoči prevajalec! ;)

Veliko našega prevajalskega dela se opravi na Launchpadu. Ker vemo, da je vsak začetek težak, je naš neustrašni prevajalec Klemen (HVALA Klemen!) pripravil vodič, ki ti bo olajšal osnovne korake na Launchpadu. Datoteko v obliki PDF z naslovom 'Uvod v prevajanje v Launchpadu' najdeš na desni strani tega bloga, kjer piše 'Datoteke'. Lahko pa preprosto klikneš na ta naslov.

Če pa se ti porajajo še kakšna vprašanja, nas lahko najdeš na klepetalnici. ;)

Pa pogumno! ;)

četrtek, 17. februar 2011

Prevajanje Wordpressa

Od danes naprej je na Launchpadu na voljo za prevajanje priljubljen sistem blogov Wordpress. Pri prevajanju smo se povezali z obstoječo ekipo prevajalcev Wordpressa.

Več podatkov o slovenjenju Wordpressa lahko dobite v naši klepetalnici ali pa na spletni strani (še v nastajanju) http://sl.wordpress.org.

sreda, 16. februar 2011

Povprašajte Jona Bacona!

Jono Bacon, koordinator skupnosti Ubuntu (in v prostem času pevec ter kitarist skupine Severed Fifth), vas vabi vsako sredo ob 20h, da se mu pridružite v živo na spletu, kjer ga lahko povprašate o vsem kar vas zanima o Ubuntu.
Oddajanje poteka v živo na spletni strani http://www.ustream.tv/channel/at-home-with-jono-bacon

Več o Jonu pa na lahko najdete na spletni strani http://www.jonobacon.org/

torek, 15. februar 2011

Srečanje za nove prevajalce

Pozdravljen/a!
Si želiš prispevati svoj košček k uspehu Ubuntuja, pa ne veš kako? Želiš pomagati pri prevajanju Ubuntuja v slovenščino, ter s tem olajšati uporabo svoji babici in ostalim, ki se v Ubuntuju, prevedenemu v materinščino počutijo bolj domače? Imaš priljubljen program, kjer te moti angleščina? Ali te zanima kako se lotiti dela, ter na kakšen način deluje sistem prevajanja v slovenščino? Če se med odgovori pojavlja ja, potem je ta novica prav zate.
V ponedeljek, 21.2. ob 19.00 uri bomo slovenski Launchpad prevajalci organizirali dogodek, kjer nas lahko spoznaš, ter izveš na kakšen način se lahko pridružiš, kako prevajati kar najboljše, koliko časa ti bo prevajanje vzelo, kaj pomeni slavna beseda "upstream" in še veliko več. Iščemo predvsem nove prevajalce in avaturiste, ki uporabljajo razvojne različice Ubuntuja in bi bili pripravljeni preizkušati prevode, vendar bodi brez skrbi. Tudi če te zanima karkoli drugega, nam prideš prav smile.
Vse kar moraš storiti je, da si v ponedeljek ob 19.00 uri prisoten/na v naši kleptalnici. To storiš tako, da med stike svojega Jabber oz. Gmail računa dodaš "slovenski-prevajalci@partychapp.appspotchat.com", tam pa te bodo pričakali prevajalci. Od takrat naprej se ob vsaki prijavi v Gmail/Jabber prijaviš tudi v klepetalnico. Če ne želiš biti več prisoten v kleptalnici, stik enostavno odstraniš. Pridi, spoznaj nas in se nam pridruži!
V kolikor se porajajo kakršnakoli vprašanja glede dogodka, so na voljo komentarji.
P.S.: Če pa nas želiš spoznati osebno, se nam lahko pridružiš na mesečnem prevajalskem pivu, ki bo danes, 15.2. ob 19.00 uri v Baru Cezar pri Ljubljanski borzi. Tam bomo pili pivo in razpravljali o čudovitem svetu prevajanja in drugih življenjsko pomembnih vprašanjih.

ponedeljek, 14. februar 2011

Valentinovo

Slovenski prevajalci in uporabniki Ubuntuja se pridružujemo mednarodni
ozaveščevalni akciji FSFE: Valentinovo - "Pokaži ljubezen do Prostega
programja (PP). Ljubezen do PP krepi vključujočo in vsem dostopno
informacijsko družbo. Pokaži svojo ljubezen do programov Mozilla Firefox, OpenOffice,
GIMP, Ubuntuja in ostalih ter ne pozabi, da ti denar ne more kupiti ljubezni. :)


I love Free Software!


Pridruži se akciji in pomagaj pri promociji spletne strani
.

http://fsfe.org/campaigns/valentine/2011/valentine-2011.sl.html

sobota, 12. februar 2011

Prevajalsko pivo - februar 2011

Čas je že za februarsko prevajalsko pivo bo v torek, 15.2. ob 19.00 v baru Cezar pri Ljubljanski borzi.

Prevajalsko pivo je namenjeno vsem prevajalcem, ki pijejo pivo :).

Udeležite pa se ga lahko tudi, če niste prevajalec in vas prevajanje zanima, ste uporabnik linuxa, ki bi rad v družbi svojih somišljenikov rad popil hladno pivo in modroval ali pa ste enostavno zelo žejni ;).

Se vidimo

sobota, 05. februar 2011

Ubuntu - Linux za človeška bitja (ja, med njimi smo tudi ženske) ;)

Dragi bratje in sestre v/na odprti kodi! ;)

Prišla je neka želja, da kaj več napišem o svojih Ubuntu izkušnjah... pa začnimo!

Na svet sem privekala davnega leta Gospodovega 1984. Pojma nimam o svojih prvih računalniških začetkih, vem le to, da smo pri bratrancu 'nažigali' igrice (neko 2D smučanje, Prince of Persia,...in seveda pasjanso). Bi rekla, da je bil tisto še Windows 3.1.... Moj prvi računalnik je prišel leta 1996 - možno, da Pentium I? Nisem čisto prepričana, ampak ob zagonu zloglasnih Windows 95 se je izpisalo 75Mhz?! Ej, nisem imela skozi take kište; kasneje sem ga nadgradila na 80 MHz! :D

Leta so minevala, jaz sem rasla, se zaljubljala, odljubljala (to želi biti sedaj poetično nadaljevanje)... Človek pa potem potrebuje računalnik še za druge stvari in ne le za igrice in glasbo. Prišli so novi računalniki, Windows 98, XP (vmes sem preskočila, ampak baje nisem čisto nič zamudila), Visto spoznavala bolj od daleč, malo več pa sem se ukvarjala s 7ko. Bila sem zadovoljna, ker nisem poznala drugega (uporabnega) operacijskega sistema. Delovanje Windows okolja mi je bilo kar dobro poznano, kakšno stvar sem sama popravila, tako da mi ni bilo treba ves čas viseti na servisu. Prijateljem nameščala OS, programe... Linux pa sem poznala po imenu. Ustvarila sem si sliko tipičnega Linux uporabnika - en zanemarjen špeglar, ki uživa v tem, da zažene program v konzoli/terminalu (to je tisti črni kvadratek, ki sploh ne 'zgleda') tako, da napiše neke številke, znake in črke v dveh vrsticah...namesto, da bi le 2x kliknil na ikono. PS: Glih treba mu je...

Junija 2010, v poznih večernih urah (to je sedaj srhljivo nadaljevanje) sem spomnila na enega znanca, ki je par let nazaj 'bootal' neko Linux zadevščino iz CD-ja. Zdelo se mi je naravnost fascinantno, da operacijski sistem deluje iz CD-ja. (No, še vedno mi je zanimivo!) V trenutku, ko si nadvse želimo priti do določene informacije, pride stric Google. OK, zapomnila sem si le, da je bilo nekaj v vezi z Linuxom in da je na CD-ju pisalo nekaj na K (kasneje sem ugotovila, da je to Knoppix...nikoli še 'sprobala'). Googlam in najdem miljontauženttristodvanajst distribucij Linuxa. WT*?! A ni samo en Linux in ne Linuxi?! Googlam dalje... Baje je ogromno distribucij, Linux pa samo eden (sliši se kot tractatus theologicus)... Nato sem ugotovila, da moram pod iskalne pojme vpisati 'Live CD'. In glej ga zlomka! Slovenci imajo neko Ubuntu stran in forum. Prenesem Ubuntu, naredim 'bootable disc' in pred mano se zažene Ubuntu 9.10. Na hitro ga pregledam, ampak 7ka mi je bila lepša in ugotovim še, da je pač še novejša različica Ubuntuja s cifro 10.04 (ne, ni mi bilo jasno, iz katerih globin potegnejo te številke). Prenesem 10.04 in ponovi vajo. Tokrat sem ostala dlje kot 5 minut in CD sem spravila za vsak slučaj, če mi Windowsi 'crknejo' oziroma niso več 'za nikamor' (meni se je to dogajalo nekajkrat na leto). Potem sem vsak dan bootala Ubuntu (OK, res je dober filing, ko bootaš nekaj drugega kot Windowse, ker se človek počuti res brihtnega), nato sem odkrila wubi (en programčič, ki ga Windowsi berejo kot program, v resnici pa imate še en operacijski sistem). V tem času sem se navadila, da imam vrstico zgoraj (rabila 3 dni, da sem se navadila). Potem sem ugotovila, da je 'vrstica zgoraj' zadeva Gnome. Poskusila KDE, ki ima 'vrstico spodaj' (sicer rahlo drugačna razporeditev), ampak mi ni bil všeč. No, potem sem ugotovila, da imam lahko tudi v Gnome zadeve spodaj. V 10.04 mi ni delovala nastavitev svetlosti na laptopu (pač tipkovna bližnjica), kar je bila zame osebno edina slaba stvar Ubuntuja.

Na operacijski sistem pa sem se tako navadila, da 7ke nisem več zagnala. Za brskanje po spletu sem uporabljala firefox (tako kot prej), Open Office namesto Worda (sem ga tudi že prej velikokrat), ostale stvari so pa zelo podobne - če pač klikneš na gumb, kjer piše 'Zapiši glasbeni CD', se ti ne odpre brskalnik na Facebook strani.
Počakala sem na verzijo 10.10, kjer je nastavitev svetlosti delala in naredila 'dual boot' (10.10 in win7 na enem laptopu). Od takrat stalno uporabljam Ubuntu in sem zelo zadovoljna. Všeč mi je hitra odzivnost, hitro zaganjanje in ugašanje sistema in seveda programi. Ali obstaja še kaj lažjega kot v Programskem središču poiskati program, ki ustreza tvojim željam in klikniti 'Namesti'? Všeč mi je, ker mi ni treba ob vsakem zaganjanju posodabljati antivirusnega programa.
Uf, še ena izjemna stvar, to je, da se lahko kopira s koleščkom na miški! Super zadeva, ki mi je prav prišla v diplomski. Da ne omenjam svojega fetiša, to so teme. Vsak teden spreminjam ikone, teme, gumbe in ostale stvari, ki se tičejo 'izgleda'. Definitivno bi lahko posnela kakšno serijo oddaj Pimp my desktop. Res mi je všeč, ker imam lahko na Ubuntu vse tisto in zgolj samo tisto, kar si sama želim in potrebujem.

Osebno nisem imela še nobenih problemov (izjema tista nastavitev svetlosti, kjer si moral se še enkrat prijaviti ali nekaj podobnega) - dela mi internet brez problema (eduroam na faxu moram še malo 'poštimat'), oba tiskalnika, miške, kamera, kartice iz fotoaparata ipd. Ko pa sem kolegici namestila Ubuntu, ji pa na žalost ni delal tiskalnik in verjetno imam sama tudi premalo znanja, da bi lahko pogruntala kakšno alternativo. Me je pa veselilo, da je bila drugače navdušena nad Ubuntujem. Potrebno je priznati - ene stvari so res rahlo drugačne, ampak tudi ko kupimo nov avto, se moramo navaditi, da 'rikverc' ni tako kot pri prejšnjem. Če pa kaj ne vem, povprašam fante na forumu ali na IRC kanalu in mi vse razložijo (hvala vam!!!), ali pa stric Google.

Pa še nekaj mi je všeč... miselnost, ki ji sledi Ubuntu - to je narediti kvaliteten operacijski sistem, ki ga lahko prenese vsak 'zastonj' iz njihove spletne strani, CD podari prijatelju, da ga lahko uporabi še on in in da lahko vsak sodeluje pri izboljšavi. Tu se opraviči ime Ubuntu, ki v nekem afriškem jeziku pomeni 'humanost' oz. 'drug do drugega'. Latinci se niso zmotili s pregovorom Nomen est omen.
V vsem tem času sem se spravila še na kakšne druge stvari v Ubuntuju, ki niso domena zgolj 'basic' uporabnika. Ker sem tako navdušena nad njim, se želim učiti tudi druge stvari, ne le odpiranja in zapiranja programov, branja pošte ipd. Ne študiram računalništva, me pa to veseli.

Uf, še nekaj! Ubuntu je v slovenščini in slovenski prevajalci so v samem svetovnem vrhu. To so moderni nasledniki Jurija Dalmatina, ki svoj prosti in neprosti čas preživijo za računalnikom in prevajajo Ubuntu in programe, da bi lahko vse to mi imeli v svojem maternem jeziku. Zato sem se odločila, da se jim pridružim. A o tem več drugič... že tako sem presegla limit ;)

Saša

torek, 01. februar 2011

Zapisnik 3. sestanka prevajalcev in vabilo na 4. sestanek

Na voljo v ogled je zapisnik 3. sestanka prevajalcev. Preberite si o čem je tekla beseda.

Predvsem je bilo opazno veliko zanimanje in število idej za predstavljanje Ubuntuja množicam, zato smo se dogovorili za poseben sestanek samo na to temo, ki bo 7.2. ob 20.00 uri.
Na voljo je že osnutek dnevnega reda, ki ga seveda lahko dopolnite, vendar se osredotočajte na glavno temo sestanka.

Tokrat bomo preizkusno uporabljali Skype in ugotavljali ali izboljšuje našo učinkovitost. Dobimo se torej v klepetalnici, kjer se dogovorimo za podrobnosti konference. Zato pridite v klepetalnico in imejte pripravljen skype.